Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

10 λύσεις για 10 παθήσεις – Φυσική αντιμετώπιση με Βοτανοθεραπεία

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ -Το ισχυρότερο αποτοξινωτικό!     
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπευτική, το γαϊδουράγκαθο είναι το κύριο γιατρικό που χρησιμοποιείται στη προστασία του συκωτιού από λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ ή χημειοθεραπείες. Μπορεί να βοηθήσει στο να περιοριστούν οι βλάβες στο συκώτι, αλλά και στην ανανέωση των κυττάρων του. Είναι ιδανικό στη διάρκεια αποτοξίνωσης και ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης αλκοόλ καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε η αντικαρκινική, η νευροπροστατευτική αλλά και η καρδιοπροστατευτική του δράση λόγο της μείωση της χοληστερόλης που προκαλεί. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο σαν αντικαταθλιπτικό και βοηθάει στην αύξηση παραγωγής μητρικού γάλακτος.
Με λίγα λόγια, το γαϊδουράγκαθο δυναμώνει τα κύρια όργανα του σώματος μυαλό, καρδιά, νεφρά, συκώτι, στομάχι, πνεύμονες.  Προκαλεί εφίδρωση και καθαρίζει τον οργανισμό από μολυσματικούς παράγοντες.

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ -Το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής μας!    
Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του βάλσαμου υπήρξαν χρήσιμες για την καταπολέμηση της αϋπνίας, νευρικότητας και άλλες νευρικές περιστάσεις, όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις μελαγχολίας. Στη Γερμανία σήμερα τα σκευάσματα με βαλσαμόχορτο κατέχουν το 50% της αγοράς αντικαταθληπτικών την ώρα που το Prozac κατέχει μόλις το 2%. Ωστόσο συνίσταται να μην χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη και σε καμία περίπτωση αν ο ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 
Για εξωτερική χρήση είναι πολύτιμο ως επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες. Το έλαιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων και ακόμη για να επιταχύνουμε την ίαση πληγών, μωλώπων, φλεβίτιδας, ήπιων εγκαυμάτων και άλλων δερματικών προβλημάτων. Ένα εκχύλισμα ελαίου του φυτού μπορεί να ληφθεί για στομαχόπονους, κολικούς, έλκη και ως αποχρεμπτικό για τη συμφόρηση στους πνεύμονες. Το αφέψημα από τα άνθη του είναι καλό για την αναιμία, την κεφαλαλγία, την αϋπνία, τον ίκτερο και  την καταρροή.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Να μην χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρματα πρέπει να αποφεύγουν έκθεση σε δυνατή ακτινοβολία μετά την κατανάλωση σκευάσματος από βαλσαμόχορτο, αλλιώς μπορεί να παρουσιάσουν δερματικά προβλήματα.
ΕΧΙΝΑΚΕΙΑ -Το αντιβιοτικό της φύσης! 
Mπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Iνδιάνων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, είναι ένα φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, η βρογχίτιδα. Συχνά χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή). Mε λίγα λόγια, το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.

ΓΚΙΝΓΚΟ ΜΠΙΛΟΜΠΑ -Για μακροβιότητα!
Το Γκίνγκο Μιλόμπα είναι το αρχαιότερο είδος δένδρου που έχει εντοπισθεί στον πλανήτη. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Γκίνγκο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. 
Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκίνγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, παρουσιάζει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς οι ginkgolides που περιέχει έχουν αποδειχτεί πως αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά λοιμώξεις και μολύνσεις που οφείλονται σε αλλεργίες καθώς και τις κρίσεις άσθματος ή τα τοξικά σοκ. Αναφέρεται επίσης, και ως «Viagra της φύσης», καθώς θεωρείται ότι βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των γεννητικών οργάνων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της στυτικής δυσλειτουργίας. Τέλος, το Γκίνγκο είναι γνωστό ως ωφέλιμο για τη μνήμη και τις αντιγηραντικές του ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στις οποίες οφείλεται η πρόωρη γήρανση.

Gojiberries Καρπός Γκότζι -Το μούρο της ευτυχίας ή το βατόμουρο της νιότης!
 
Το Γκότζι Μπέρι ανήκει στην κατηγορία των super φρούτων, όπως και το Ιπποφαές. Kαλλιεργείται σ’ όλο τον κόσμο κι είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές κι ευεργετικές του ιδιότητες. Αντιοξειδωτικό που βοηθά τη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και του καρδιαγγειακού, το αποκαλούν «μούρο της ευτυχίας», επειδή βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο και προσφέρει ενέργεια. Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά, προάγει την κυκλοφορία του και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ -Η πιο πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών και η καλύτερη υποστήριξη σε πολλές θεραπείες.
Το ιπποφαές είναι ίσως το μοναδικό φυτό ή τρόφιμο φυσικής προέλευσης που περιέχει ω-7 καθώς και ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες. Πολλοί μάλιστα το χρησιμοποιούν προληπτικά ως αντικαρκινική τροφή (κατά του καρκίνου του προστάτη) εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά. 
Επίσης χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Περιέχει επιπλέον, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την όραση προστατεύοντας από καταρράκτη και από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και βιταμίνη Ε, που λειτουργεί κατά της γήρανσης. Τέλος, εφοδιάζει τον οργανισμό με β-καροτένιο, σελήνιο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για την ομαλή καρδιακή λειτουργία και για την καλή μεταβολική κατάσταση, συνεισφέροντας στην ήπια απώλεια βάρους.  Το ιπποφαές περιέχει περισσότερες από 15 αντιοξειδωτικές ουσίες και πάνω από 190 θρεπτικά συστατικά, πολλά μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες, γι’ αυτό και τα οφέλη του είναι ανεξάντλητα.

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ -Ένα εύγευστο αντιοξειδωτικό!
Tα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση. Tρώγοντας αυτούς τους καρπούς, φροντίζουμε την υγεία μας και με έναν επιπλέον τρόπο, καθώς εμπλουτίζουμε τη δίαιτά μας με περισσότερα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) και βιταμίνη Β.
Tα κράνμπερι περιέχουν επίσης βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, επομένως μπορούμε άνετα να τα συμπεριλάβουμε σε ένα διαιτητικό μενού. Eδώ και αιώνες τα κράνμπερι θεωρούνται επίσης, παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ -Κατά του λίπους και των τοξινών!
 
Για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα βότανα που αξίζει να εξετάσουν. Το πράσινο τσάι ιδιαίτερα, έχει μελετηθεί και κατέχει την ηγετική θέση στη μείωση του σωματικού λίπους, άρα και στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δράση του πράσινου τσαγιού ενάντια στο σωματικό λίπος δεν οφείλεται μόνο στην καφεΐνη αλλά και σε άλλους παράγοντες. Οι λειτουργίες που ενεργοποιεί σχετίζονται με την επιτάχυνση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει τη θερμογένεση (καύση θερμίδων), και με την υποβάθμιση της αίσθησης της πείνας. Παράλληλα, συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (κατεχίνες) φαίνεται ότι έχουν κάποια «μικρή συμβολή» στην απώλεια και στη διατήρηση βάρους. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η χρήση του οφείλει να είναι υποστηρικτική στη δίαιτα και όχι ως «φάρμακο» αφ’ εαυτού. Συμπληρωματικά, θα μπορούσε να καταναλωθεί μαζί με λουίζα, η οποία βοηθά στην κατακράτηση υγρών. Είναι πολύ δημοφιλής γιατί- εκτός του ότι προκαλεί διούρηση- μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγξεις την όρεξή σου, αλλά και να αυξήσει τον ρυθμό του μεταβολισμού σου.
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ -Το ωφέλιμο σποράκι, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία! 
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος, ευρέως διαδεδομένος στον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, μπορεί να βοηθήσει, στη μείωση της χοληστερόλης, της οστικής μάζας, στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσιος σε Ω- 3 λιπαρά βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, φυτικές ίνες κ.ά. Η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι επιπλέον, κλινικά αποδεδειγμένη. Ο λιναρόσπορος δρα ανασταλτικά στην αίσθηση πείνας, ενώ αποτελεί και το τέλειο φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Ο καρπός αυτός αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τονωτικό για τη μνήμη και τη διάθεση. Εναλλακτικά, μπορεί να ληφθεί και σαν τσάι κατά της βρογχίτιδας. Ο λιναρόσπορος επειδή δεν έχει ιδιαίτερη γεύση είναι καλό να καταναλώνεται με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, είναι πολύ γευστικό μαζί με κουάκερ στο πρωινό γάλα, ή μέσα στο γιαούρτι μαζί με κουάκερ, μήλο και κανέλα. Επίσης, μπορείτε να το πασπαλίσετε πάνω σε μία φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο ή μαρμελάδα, ή να ακόμη και μέσα στην πράσινη σαλάτα σας.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ -Ένα «παρεξηγημένο» φυτό με απίθανες ιδιότητες!
Η χρήση της ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό.Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροια και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Στην εναλλακτική ιατρική το τσάι τσουκνίδας το χρησιμοποιούν ως γενικό τονωτικό για την υγεία, στη θεραπεία της αναιμίας, του ίκτερου, του άσθματος, του καρκίνου, του διαβήτη, των προβλημάτων στα νεφρά. Το τσάι τσουκνίδας μπορεί επίσης, να βοηθήσει στη θεραπεία παθήσεων του κυκλοφοριακού συστήματος και στην ροή του αίματος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε άτομα που πάσχουν από βαριά ή υπερβολική εμμηνόρροια, από ρινορραγία, αιμορροΐδες, κρυολόγημα, εντερικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στις αρθρώσεις και κιρσούς. Είναι επίσης, φοβερά διουρητική και βοηθάει στην αποτοξίνωση και στην απώλεια βάρους. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και άλλα. Εξωτερικά είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.
Επιστημονική Επιμέλεια :Εύη Δημοπούλου
Φιλολάου 87, Παγκράτι – Αθήνα
τηλέφωνο: 213 0383722
Copyright © 2013, www.aromagis.gr
- See more at: http://www.korifogrami.gr/ef-zin/10luseisgia10pathiseisfuikiantimetopisimebotanotherapeia/#sthash.1tic9Y5w.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου