Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ



Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. 
 Η δράση του αυτή οφείλεται σε ένα εύρος παραγόντων, όπως τη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, την υψηλή συγκέντρωση των σακχάρων του, αλλά και το χαμηλό pH. Αρκετά είναι τα είδη μικροοργανισμών των οποίων το μέλι εμποδίζει την ανάπτυξη, όπως είδη λυστέριας, στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου, την ασθένεια του άνθρακα και άλλα μικρόβια.

Σημαντική συνεισφορά στην αντιμικροβιακή δράση του μελιού έχει και η παρουσία οργανικών οξέων, με βασικό το γλυκονικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα υπόλοιπα φαινολικά συστατικά, αλλά και ουσίες τερπενικής φύσεως.
 Παλιότερα έχουν γίνει διάφορες έρευνες όσον αφορά τα Ελληνικά μέλια και την αντιβακτηριακή τους δράση. Το μέλι από βαμβάκι αναφέρεται ότι έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση ανάμεσα στα Ελληνικά μέλια, ενώ σημαντική είναι και η δράση του μελιού από θυμάρι, πεύκο και έλατο.
 Σε άλλη έρευνα, τα δείγματα θυμαρίσιων μελιών παρουσίασαν ικανοποιητική ως ιδιαίτερα ικανοποιητική δράση έναντι των προαναφερθέντων μικροοργανισμών, ενώ μία ουσία που ξεχωρίστηκε από το μέλι πορτοκαλιάς έδειξε έντονη αποτελεσματική δράση ενάντια σε ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, ειδικά σε βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.
 Πιο πρόσφατα, σε άλλη έρευνα εξετάστηκαν δείγματα από διάφορες περιοχές του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ένα Ελληνικού πευκόμελου συγκριτικά με δείγματα μελιού από το φυτό μανούκα. Το δείγμα του Ελληνικού μελιού βρέθηκε ότι είχε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι στα 4 από τα 5 υπό ανάλυση βακτήρια. Στην ίδια έρευνα, το Ελληνικό μέλι είχε την υψηλότερη συνολική αντιβακτηριακή δράση έναντι του Staphyloccocus aureus.
 Αυτό που σε γενικές γραμμές υποδεικνύεται είναι ότι τα Ελληνικά μέλια μπορούν κάλλιστα να καταπολεμούν τα μικρόβια και τα βακτήρια όπως και τα ξένα μέλια και γιατί όχι και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο πλούτος της Ελληνικής χλωρίδας, σε συνδυασμό με το κλίμα αλλά και τα εδάφη της Ελλάδας, έχει ως αποτέλεσμα τα Ελληνικά μέλια να έχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη με ξεχωριστές ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αναγκαία προσπάθεια ώστε να ανακαλυφθούν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες ώστε για να γίνουν γνωστά στον καταναλωτή.
ecotimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου