Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το καρπούζι προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις και αύξηση βάρους

karpouzi-1
Μια φέτα καρπούζι στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στον έλεγχο του βάρους, καθώς αποτρέπει την δημιουργία της "κακής" χοληστερίνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Daily Mail.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Βρετανία. Περίπου 270.000 άνθρωποι τον χρόνο υποφέρουν από καρδιακή προσβολή και ένας στους τρεις πεθαίνει πριν φτάσει στο νοσοκομείο.
Διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου.
Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους που παράγεται στο συκώτι και είναι απαραίτητη στο σχηματισμό των ορμονών, στην απορρόφηση της βιταμίνης D και στην πέψη των τροφών. Μεταφέρεται στο σώμα με μικροσκοπικούς "μεταφορείς", που λέγονται λιποπρωτεΐνες.
Η "κακή" χοληστερίνη (LDL-λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) μεταφέρει την χοληστερίνη μακριά από το συκώτι και αν τα επιπεδά της είναι υψηλά, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ευθύνεται για την απόφραξη αρτηριών και για την δημιουργία καρδιακών παθήσεων.
Η "καλή" χοληστερίνη (HDL-λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) μεταφέρει την χοληστερίνη πίσω στο συκώτι, όπου και αποβάλλεται.
Μετά από μελέτες σε ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά, διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού μειώνει κατά το μισό τον ρυθμό με τον οποίο η "κακή" χοληστερίνη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων  αγγείων. Επίσης βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και οδηγεί σε λιγότερες εναποθέσεις λιπαρών στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.
Το μυστικό βρίσκεται στη χημική ουσία κιτρουλίνη (citrulline) που περιέχεται στο χυμό του καρπουζιού. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η κουτρουλίνη επιδρά σημαντικά στην πίεση του αίματος, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε με αυτή την έρευνα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Purdue της Αμερικής, χώρισαν ποντίκια σε δυο ομάδες και έδιναν τροφές με πολλά λιπαρά αλλά η πρώτη έπινε νερό και η δεύτερη χυμό καρπουζιού. Μετά από αρκετούς μήνες βρέθηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε 50% λιγότερη "καλή" χοληστερόλη και ζύγιζαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερο, ενώ η πίεση του αίματος ήταν ίδια.
Η επικεφαλής της έρευνας Shubin Saha δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι το καρπούζι κάνει καλό στην υγεία, διότι περιέχει κιτρουλίνη. Δεν ξέρουμε ακόμα σε τι μοριακό επίπεδο λειτουργεί και αυτό είναι το επόμενο βήμα.».
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κιτρουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, ένα αέριο το οποίο διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία.
Μία άλλα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση «Journal of Functional Foods», δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη υγεία της καρδιάς στους μεσήλικες σ' ένα μόλις μήνα.
Εκείνοι που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα πάνω από 4 εβδομάδες, μειώθηκε η κακή χοληστερίνη στο αίμα κατά 40%.
Όσοι έλαβαν κάψουλες που περιείχαν πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα) είχαν παρόμοιο αλλά όχι τόσο μεγάλο αποτέλεσμα.
- See more at: http://www.dromostherapeia.gr/igeia-kai-zoi/to-karpouzi-prolamvanei-kardiakes-pathiseis-kai-aixisi-varous.html#sthash.o7FXg50y.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου